Illustrasjon-Mission

Innovasjon gjennom missions

Bakgrunn og mandat

Missions er en tverrsektoriell tilnærming som EU har introdusert i sitt niende rammeprogram for forskning og innovasjon (Horisont Europa). EU bruker missions som tilnærming i arbeidet med å løse de store samfunnsutfordringene knyttet til kreft, klima, hav, byer og jordhelse/mat.

Mission-tilnærmingen handler om å tenke stort og å velge ut en utfordring som mange sektorer og aktører må samarbeide om å få løst. Deretter defineres hvilke tydelige og målbare forbedringer som ønskes oppnådd innen en fastlagt tidshorisont, med de virkemidler som egner seg for å oppnå forbedringsmålene. En slik samling av innsats om overordnede og ambisiøse mål gir en kraft og en egen dynamikk som kan åpne opp for større innovasjoner, er tanken.

Etter EUs definisjon skal en mission være «kraftfull» og ha åpenbar samfunnsmessig interesse. Den skal samtidig være avgrenset, målrettet og tidsbestemt. Målene skal være ambisiøse, men realistiske. En mission skal mobilisere ressurser og knytte sammen aktiviteter på tvers av land, disipliner og ulike typer forskning og innovasjon.

Hver mission vil være en portefølje av tiltak og initiativer, som sammen skal bidra til å nå målet. Men en mission er mer enn en prosjektportefølje. Mission-tilnærmingen kombinerer ambisiøse mål (top-down) med et bredt engasjement og innsats på mange områder (bottom-up). Missions er dermed egnet til å få i stand radikale innovasjoner i samarbeid mellom offentlig, privat og frivillig sektor. På norsk vil missions kunne oversettes med oppdrag, men missions som begrep er allerede tatt i bruk av en rekke norske aktører, og er også omtalt i sentrale dokumenter – slik som stortingsmeldingen om innovasjon i offentlig sektor, fra 2020.

Alvorlig sykt barn representerer en samfunnsfloke, hvor mission-tilnærmingen kan være relevant. Først og fremst på grunn av antallet aktører og det sammensatte utfordringsbildet knyttet til det å brukerrette tjenestetilbudet til barn og unge med sammensatte behov. Men også fordi det kan være mange relevante løsninger og typer tiltak, både brukernære og nedenfra (bottom-up) – og gjennom nytenking på mer systemisk nivå (top-down). Stimulab-prosjektet Alvorlig sykt barn har derfor fått i oppdrag å prøve ut missions som tilnærming.