Stimulab 2023 - Systemdemonstrator
Ved hjelp av en systemdemonstrator skal vi eksperimentere med tilbakemeldingssløyfen mellom stat, kommune og statsforvalter. Hvordan kan vi sikre læring fra bruker og helt frem til ansvarlige direktorat og departement?
Det er ønskelig å sikre at læringen går fra barn med sammensatte behov og familiene deres, tilbake til staten som setter rammebetingelsene. På den måten kan vi sikre kontinuerlig forbedring, og sørge for at rammebetingelsene endres i takt med brukernes behov.
Demonstrasjon av endring i praksis
Utgangspunktet for dette prosjektet er erfaringene fra livshendelsen Alvorlig sykt barn, som har pekt på en rekke problemstillinger som følge av en sterkt sektorisert offentlig forvaltning. Et slikt system gjør det krevende å etablere og opprettholde en helhetstenkende og brukerorientert praksis i førstelinjen. Utfordringene oppleves å være på alle nivå. Det er derfor behov for å en radikal endring i måten offentlig forvaltning fungerer på. Ambisjonen i dette prosjektet skal demonstrere hvordan man kan få til slik endring i praksis.
Målet er å gi familier med barn med sammensatte behov et individuelt tilpasset og forutsigbart tilbud, slik at de kan bruke tiden sin på omsorg og bedre livskvalitet. For å oppnå dette må tjenestetilbudet og arbeidsmetodene til tjenestetilbydere samordnes bedre.
Eksperimentering som metode
For å forbedre systemet er det nødvendig å eksperimentere og teste i en begrenset kontekst. Vi ønsker ved hjelp av eksperimentering som metode, å identifisere systemiske utfordringer i samarbeid med flere sektorer og ulike forvaltningsnivåer. Erfaringene fra Flekkefjord kommune brukes som et utgangspunkt for å teste nye tilnærminger i en noe større skala.
Prosjektet søker å forbedre tilbakemeldingssløyfene mellom brukere, tjenesteytere og de som setter rammene i forvaltningen. I så måte spiller Statsforvalteren en sentral rolle i å forbedre samordningen mellom ulike forvaltningsnivåer, både horisontalt og vertikalt. Det er nemlig ønskelig å få en mer helhetlig og brukerorientert praksis. Prosjektet skal utforske hvordan statsforvalteren kan arbeide bedre for å samle inn og videreformidle informasjon om brukerbehov.
Hypoteser
Vi har noen hypoteser om at arbeidsformene er for sektororienterte, noe som fører til dårlig skalering av gode praksiser. Det mangler også en tilbakemeldingssløyfe som gir læring fra tjenesteytere og brukere til de som lager rammebetingelsene.
Håpet er at prosjektet gjennom systemdemonstratorer får testet nye tilnærminger for å styrke tilbakemeldingssløyfen fra brukere til forvaltningen og tilbake igjen, som forhåpentligvis kan være med og skape varige endringer på sikt.