Avspark for nytt Stimulab-prosjekt

I fjor rundt disse tider hadde Helsedirektoratet nettopp levert søknaden om å få Stimulab-midler til å utforske tilbakemeldingssløyfer mellom stat og kommune. I disse tider møtes aktører på kryss og tvers av sektorer og forvaltningsnivå for å dykke inn i den første diamanten.

Stimulab er en stimuleringsordning for innovasjon og tjenestedesign, og skal støtte og stimulere til brukerorientert eksperimentering og nyskaping i forvaltningen. Den triple diamanten er en sentral del av metodikken.

Du kan lese mer om Stimulab på Digdirs websider

Tilbakemeldingssløyfen - et naturlig valg

Prosjektet som nå sparkes i gang er et av flere delprosjekter som inngår i det etablerte samarbeidet om livshendelsen Alvorlig sykt barn (ASB). Arbeidet med livshendelsen er del av regjeringens digitaliseringsstrategi “Én digital offentlig sektor”, hvor Helse- og omsorgsdepartementet har fått i ansvar å koordinere arbeidet med livshendelsen.  

Tilbakemeldingssløyfer

Stimulab-prosjektet vi gjennomførte i 2020 resulterte i et tydelig problemkompleks og 31 ulike prosjektideer.

I prosjektet ble det identifisert mange potensielle forbedringsmuligheter i tilbakemeldingssløyfen mellom stat og kommune, hvor statsforvalter også spiller en sentral rolle. Det ble derfor naturlig å se nærmere på dette da vi søkte om nye Stimulab-midler.

- Problemstillingen i dette Stimulab-prosjektet handler om å utforske bedre tilbakemeldingssløyfer som ivaretar at læring fra brukere og tjenesteytere formidles til premissgiverne i forvaltningen – fagdirektoratene og departementene. Formålet er å få til nødvendige endringer i sentralforvaltningens innretting og innsatser ved at et mer helhetlig kunnskapsgrunnlag legges til grunn når disse utformes, sier Ellen Margrethe Carlsen, programeier for Livshendelsen ASB.

Eksperimenterende tilnærming gjennom systemdemonstrator

I forrige StimuLab-prosjekt brukte vi en metode vi kaller «eksperimentrommet». Ved å teste hypoteser, ulike tema og årsakssammenhenger i praksis i Flekkefjord kommune, gjorde vi mange spennende funn og erfaringer om hvordan få til reell brukermedvirkning, en mer helhetlig kartlegging og helhetlige tjenester. Nå ønsker vi å bygge videre på innovasjonsarbeidet som ble gjort der og ta eksperimenteringen et hakk videre. Vi ser også at vi kan bruke Kartleggingsverktøyet i denne prosessen, som ble utviklet i det første Stimulab-prosjektet.

- Ambisjonen er å utvide eksperimenteringen til å omfatte «hele systemet» - fra brukere til departementer slik at vi kan få testet ut hvordan hele systemet må virke etter eventuelle endringer, forteller Astrid Twenebowa Larssen, spesialrådgiver i Helsedirektoratet.

Godt i gang med første diamant

Prosjektet har fått med en rekke virksomheter som skal delta, og har allerede hatt noen innledende samlinger. Statsforvalterne spiller viktig rolle – og de blir derfor viktige deltakere i prosjektet.

- Vi har derfor inngått et samarbeid med Statsforvalteren i Agder og Statsforvalteren i Trøndelag, samt Flekkefjord, Kristiansand, Orkland og Trondheim kommune. Statsforvalterne har også fått dette som et eget oppdrag i sine tildelingsbrev, forteller prosjektleder for Stimulab-prosjektet, Gry Haugnes.

- Vi er nå i gang med den første diamanten, så det er veldig spennende. Vi samler nå alle deltakerne i prosjektet til en kick-off for prosjektet. Da vi startet forrige Stimulab-prosjekt så var det midt i pandemien, så vi hadde ikke mulighet til å møtes fysisk. Heldigvis har vi ikke denne utfordringen nå, sier prosjektlederen.

En liten elefant

Digdirs sier følgende på sine nettsider: “Forvaltningen må i større grad løse flokete samfunnsutfordringer på tvers av flere sektorer. Vi ser etter prosjekter som krever samarbeid mellom flere aktører og har problemstillinger som «faller mellom flere stoler»”.

- Tilbakemeldingssløyfen mellom stat, kommune og statsforvalter kan sjekke av på alle disse punktene. Denne “sløyfen” involverer mange aktører og innbyggere. Dette er et tverrsektorielt arbeid som involverer store deler av offentlig forvaltning. Vi får dessuten muligheten til å granske helheten av disse prosessene, i stedet for å granske enkeltstående deler av dem. Med andre ord, vi ser på helheten av en liten elefant i stedet for en del av elefanten, sier Ellen Margrethe Carlsen.

Forrige
Forrige

Vellykket Demodag med Startoff og Append

Neste
Neste

Samskaping på agendaen under fagsamling