Samskaping på agendaen under fagsamling

30. november samlet vi 40 deltakere til en fagsamling om livshendelsen "Alvorlig sykt barn" i Oslo. Representanter fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør jobbet sammen om tverrsektorielle og komplekse problemstillinger.

Livshendelsen Alvorlig sykt barn har siden oppstart jobbet tverrsektorielt, noe vi vet er nødvendig om vi skal lykkes med å sette familier og brukere i sentrum. Livshendelsen består nå av flere ulike initiativer, og fra tid til annen er det ønskelig å samle alle nøkkelressurser. Målet med fagsamlingen den 30. november var å fremme et tett samarbeid blant deltakerne, og å tilføre verdifull kunnskap og erfaring til prosjektene. Det var også viktig å skape en enhetlig forståelse av målbildet.

Bildetekst: Ellen Margrethe Carlsen innleder fagsamlingen.🎯Alle foto: Comte

Mange ulike virksomheter representert

Deltakerne, alle representanter i styringsgruppen for livshendelsen, kom fra forskjellige organisasjoner. Dette inkluderte blant annet Helsedirektoratet, Direktoratet for e-helse (nå en del av Helsedirektoratet), KS, Flekkefjord kommune, NAV, Statped,  NAV og Utdanningsdirektoratet. Videre hadde vi flere deltakere fra Norsk helsenett, Digitaliseringsdirektoratet og Digi Agder, som alle er strategiske samarbeidspartnere for oss.

Bildetekst: Aller først startet vi med en morsom oppvarmingsøvelse, ute i kulda.😁 Alle foto: Comte

Felles kunnskap som utgangspunkt

Ellen Margrethe Carlsen, prosjekteier for Alvorlig sykt barn, åpnet fagsamlingen med en historisk gjennomgang. Det har skjedd mye siden oppstarten høsten 2020, og det var en nyttig gjennomgang for både nye og eksisterende ressurser. Gjennomgangen bidro til å skape felles forståelse for mål, bakgrunn og historikk.

Deretter fikk vi en kort oppdatering fra prosjektet «Enklere tilgang til informasjon» (ETI), og ett viktig tiltak som ble igangsatt i etterkant av første Stimulab-prosjekt - Kartleggingsverktøyet.

Bildetekst: Mye arbeid, men også veldig god stemning.🎉Alle foto: Comte

Enklere tilgang til informasjon

Prosjektet “Enklere tilgang til informasjon” (ETI) har denne høsten jobbet med et helhetlig konsept for hvordan familier med behov for sammensatte tjenester kan få god og helhetlig informasjon fra en rekke aktører. Prosjektet har også utforsket hvordan kunstig intelligens kan brukes for å sammenstille informasjon fra en rekke kilder, og Endre Krohn fra Append Consulting demonstrerte løsningen de utvikler gjennom Startoff-ordningen.

Kartleggingsverktøyet

Flekkefjord kommune og Helsedirektoratet fortalte om arbeidet med Kartleggingsverktøyet, en prototype som foreløpig kun er tilgjengelig på papir. Det er ønskelig å digitalisere dette verktøyet, men inntil videre fungerer det veldig fint å bruke det på papir. Flekkefjord har god erfaring med verktøyet i praksis, og dette fikk forsamlingen høre mer om. Siden 2022 har kommunen videreutviklet verktøyet sammen med barn, ungdom og deres familier.

Nytt Stimulab-prosjekt

I januar setter Alvorlig sykt barn i gang med et nytt Stimulab-prosjekt. Her skal vi utforske en systemdemonstrator slik at vi kan eksperimentere for å finne bedre og tverrsektorielle tilbakemeldingssløyfer mellom stat og kommune. Prosjektet er for øyeblikket i en innledende fase hvor prosjektdeltakere og valgt leverandør setter opp rammene for prosjektet.

Workshop med samskaping

Etter de innledende presentasjonene gikk vi over til dagens andre del som var en workshop. Der fikk deltakerne jobbe med praktiske oppgaver, både hvor vi så på helheten og fordypet oss i spesifikke problemstillinger. Gruppene, som var satt sammen av deltakere fra ulike sektorer og virksomheter, kom med sine innspill til de ulike sporene i livshendelsen.

Et viktig mål for dagen var å se sammenhenger mellom de ulike prosjektene og forstå hvordan vi kan bidra inn i hverandres arbeid. Deltakerne fikk blant annet se hvordan kartleggingsverktøyet fungerer i praksis og fikk jobbe med ideer til hvordan det kan videreutvikles. De fikk også dele egne erfaringer om læring på tvers av nivåer i forvaltningen, og bidro med innspill til hvordan konseptet for ETI kan tas videre.

Sist, men ikke minst jobbet gruppene med designdrevet metodikk og brukerinvolvering, som står sentralt i livshendelsen. Deltakerne har generelt god erfaring med praktisk arbeid knyttet til visuelle oversikter.

Veien videre

Vi har fått gode tilbakemeldinger fra deltakerne i etterkant. De fleste syntes det ga stor verdi å få jobbe sammen på en praktisk måte. Ikke minst fikk alle en forståelse av bredden, kompleksiteten og sammenhengen mellom de ulike aktivitetene i ASB. Innspillene og ideene fra samlingen tas inn i videre arbeid.

Forrige
Forrige

Avspark for nytt Stimulab-prosjekt

Neste
Neste

2023 – et dynamisk år for Alvorlig sykt barn