Grønnesnakkebobler - illustrasjon

StimuLab 2020

Vi vet at mange kommuner og tjenester over lang tid har jobbet frem ulike gode, lokale løsninger. Men vi vet også at det ligger noen rammevilkår i måten det offentlige systemet er organisert på, som kan gjøre de gode løsningene vanskelige å få til.

For eksempel er det en del problemstillinger som både tjenesteutøvere og den enkelte innbygger møter på, som havner mellom sektorer. For eksempel mellom skole- og helsesektoren, hvor det ofte kan være uklart hvem det er som har ansvaret for å løse problemet og hvordan man skal samhandle. Det er nettopp disse større, overbyggende flokene vi skal ta tak i.

Det er ofte sammensatte problemstillinger som er årsaken til at det offentlige ikke alltid får til å levere de gode, tilpassede løsningene til innbyggerne. Det kan for eksempel handle om rammevilkår som finansieringsmodeller eller lovverk. Men det kan også handle om ledelse, organisering, kultur og etablert praksis på tjenestestedene. Vi starter derfor arbeidet med å ta tak i de viktigste og helt konkrete problemområdene innbyggere og tjenesteutøvere støter på. Vil vil dypdykke i disse områdene for å forstå rotårsakene og årssakssammenhengene.

Etter dette innledende arbeidet, vil vi etablere flere spor som prosjektet skal jobbe videre med for å løse flokene og realisere målsettingen for livshendelsen.

I StimuLab-prosessen ønsker vi også å tilegne oss ny kunnskap om hvordan en sektorovergripende og innovativ tilnærming til utfordringer kan bidra til at vi lykkes bedre med samarbeid på tvers, og samlet innsats mot felles mål (Mission).

StimuLab-prosessen følger den triple diamanten og har tjenestedesign som førende metodikk i arbeidet. Selv om tjenestedesign er førende metodikk for Stimulab-prosessen, vil prosjektet også utforske og vurdere hvordan Mission kan være relevant for arbeidet med livshendelsen.