Bygger videre på 0-24 samarbeidet

Alvorlig sykt barn bygger videre på innsikt fra 0-24 samarbeidet. Hva skal til for at barn og unge får hjelp så tidlig som mulig, ikke minst får et helhetlig tjenestetilbud?

Arbeids- og sosialdepartementet, Barne- og familiedepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Justisdepartementet og Kunnskapsdepartementet initierte og deltok i 0-24 samarbeidet. De jobbet sammen med følgende av sine direktorater; Helsedirektoratet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Arbeids- og velferdsdirektoratet, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Politidirektoratet og Sekretariatet for konfliktrådene.

Et viktig mål for samarbeidet var å undersøke hva som skal til for at barn og unge skal få tidlig hjelp fra ulike sektorer, forvaltningsnivåer, tjenester og profesjoner. 0-24-samarbeidet er relevant for Alvorlig sykt barn fordi de hadde fokus på den samme målgruppen (barn og familier med behov for hjelp fra flere sektorer/tjenester) og adresserte de samme systemutfordringene.

Illustrasjon fra prosjektet 0-24 samarbeidet.

Illustrasjon fra prosjektet 0-24 samarbeidet.

Systemutfordringer

Et sentralt utgangspunkt for 0-24-samarbeidet er at departementene og direktoratene bruker de samme hovedvirkemidlene i sitt arbeid; nemlig juridiske, økonomiske, pedagogiske og organisatoriske. Disse brukes imidlertid svært sektorrettet, og bidrar slik til manglende sammenheng i hele systemet.

0-24 samarbeidet kom med anbefalinger til hvordan en kan endre og/eller justere innrettingen av statlige virkemidler slik at de bedre stimulerer og understøtter utviklingsarbeidet i kommunene på dette området.

Behov for endringer

Overordnet er det behov for å styrke både formell og uformell samordning og samhandling på departments- og direktoratsnivå, samt å anlegge et tydeligere kommune- og brukerperspektiv. På den måten kan virkemidlene i større grad understøtte kommunenes og tjenestenes arbeid med å hjelpe utsatte barn og unge – samt deres familier.

Statlig nivå

I rapporten «Hvor skal man begynne» er det hovedsakelig bruker- og tjenestenivået som har hovedfokus. «Rotårsakene», forstått som de store systemutfordringene, vies mindre oppmerksomhet.

Med tanke på systemperspektivet vi jobber med i Alvorlig sykt barn, så er selve innrettingen av 0-24-samarbeidet viktig. Mange av «rotårsakene» er allerede identifisert gjennom 0-24, men ikke fullstendig og stort sett på et noe aggregert nivå.

Her finner du en rekke nyttige dokumenter.
Sluttrapport - Varige strukturer
Om prosjektet generelt

Lærdom fra 0-24 samarbeidet

Styrker med prosjektet:

• Langsiktig og strategisk innrettet innsats, hvor det har vært lagt vekt på (særlig etter hvert) å ta de større grepene på systemnivå

• At fokus har vært på å få til endringer i forvaltningen selv

Svakheter med prosjektet:

• Forankring har vært utfordrende – både i egne organisasjoner (direktoratene og departementene) og hos politikerne. Dette har bedret seg mye underveis

• Det er behov for å styrke dialogen og samarbeidet ut mot kommunene og tjenestene

• Det er behov for å finne frem til og ta i bruk mer innovative arbeidsmåter i forvaltningen

Nøl ikke med å ta kontakt med oss dersom du har spørsmål.

Forrige
Forrige

Lydsamtale om gevinstrealisering

Neste
Neste

Dramatisk omstilling på livet