Kunnskapsgrunnlag som basis for innsiktsarbeid

Illustrasjon - voksen og barn under en paraply

Vi oppdaget tidlig at kunnskapstilfanget er nærmest overveldende. Derfor har vi utarbeidet et notat der vi har kartlagt den eksisterende kunnskapen som har blitt produsert og dokumentert i 14 utvalgte pågående og avsluttede initiativer og prosjekter med tematikk som grenser opp mot eller overlapper med vårt prosjekt.

Av Kristin Brænden, Agenda Kaupang og Jens Plahte, Proba samfunnsanalyse

Stimulab-prosjektet «Alvorlig sykt barn» befinner seg i et landskap med mange avsluttede og parallelt pågående prosjekter rettet mot den samme målgruppen. Prosjektet har derfor utarbeidet et notat som oppsummerer viktig innsikt fra et utvalg av de disse initiativene.

Helsedirektoratet har gjennom kunnskapsoppsummeringen «Hvor skal man begynne?» kartlagt utfordringsbildet blant familier med barn og unge som behøver sammensatte offentlige tjenester. Dette arbeidet hadde til hensikt å etablere et kunnskapsgrunnlag for Livshendelsen Alvorlig sykt barn. Det viste seg tidlig i vårt prosjekt at det er mange aktører som jobber med tiltak for å løse utfordringene som ble beskrevet i Helsedirektoratets rapport. Feltet er fragmentert, og det er få – om noen – som har fullstendig oversikt over pågående prosjekter og tiltak. En viktig del av det innledende arbeidet var derfor å kartlegge hva som allerede er gjort av kunnskaps- og innsiktsarbeid som vi kan ha nytte av i vårt prosjekt .

Kartlegging av eksisterende kunnskap

Arbeidet ble organisert som en skrivedugnad med flere bidragsytere fra både virksomhetene og konsulentene i prosjektgruppa. De utvalgte initiativene er dels tverrgående prosjekter på statlig og kommunalt nivå, og dels virksomhets- eller kommunespesifikke prosjekter. I omtalene presenteres kort informasjon om hvilken innsikt hvert initiativ har opparbeidet og dokumentert, hvilke utfordringer som skal løses, og hvordan de er tenkt løst. Eksempler på prosjekter som treffer målgruppen er «Akson – helhetlig samhandling» og «Akson – journal», «NAV – Sykdom i familien» og «Asker velferdslab». To særlig relevante initiativer er «0-24-samarbeidet» og «KS – partnerskap for radikal innovasjon».

0-24-samarbeidet

Etter at notatet vårt ble ferdigstilt, har vi blitt informert om at det planlegges for å videreføre samordnings¬strukturer både på departements- og virksomhetsnivå for å understøtte det videre arbeidet med å etablere sammenhengende tjenester. Hvordan arbeidet skal organiseres og avgrenses er ikke endelig avklart. Formål og målgruppe vil imidlertid tilsvare 0-24 samarbeidets, og det er en eksplisitt ambisjon om høy lederforankring både på departements- og direktoratsnivå. Denne prosessen vil trolig ha betydning for innretningen på forankringsarbeidet i Livshendelse Alvorlig sykt barn-prosjektet. Videre illustrerer dette at vi jobber i et svært dynamisk felt.

Designelement

Klikk på bildet dersom du ønsker å melde deg på vårt nyhetsbrev.

KS’ partnerskap for radikal innovasjon

KS’ partnerskap for radikal innovasjon er en satsning i KS jobber med samfunnsutfordringer som er for store til at enkeltkommuner kan løse dem alene. Partnerskapet skal bygge en portefølje av innovasjonsprosjekter, knyttet til et utvalg prioriterte utfordringer. Et av hovedområdene som er valg er «ungt utenforskap», der en av problemstillingene er «Hvordan kan vi utvikle et velferdssystem med barn og unges behov i sentrum?». Vi tror at et samarbeid med Partnerskapet kan være viktig for å styrke det kommunale perspektivet i Livshendelse Alvorlig sykt barn-prosjektet.

Fra kunnskap til utforskning og idéer

En erfaring fra arbeidet er at det er gjort en overveldende mengde kunnskaps- og innsiktsarbeid knyttet til målgruppen, og tilfanget var så omfattende at det ikke lot seg gjøre å oppsummere det med de ressursene og den tiden som sto til rådighet. Vi håper vår kunnskapskartlegging kan bidra til en viss oversikt, til å redusere risikoen for å duplisere arbeid, og at det har bidratt til retning for det videre innsiktsarbeidet. Vi håper også at prosjektet vårt kan lykkes i å ta innsikten videre til forslag om konkrete endringer, både på system- og tjenestenivå, og først og fremst for brukerne.

Forrige
Forrige

Pod-samtaler

Neste
Neste

Alvorlig sykt barn på Skates agenda