- Kunstig intelligens åpnet opp et nytt mulighetsrom

Prosjektet Enklere tilgang til informasjon (ETI) har i høst utforsket kunstig intelligens i samarbeid med Append Consulting. - Kunstig intelligens har gitt oss nye muligheter, forteller Svein Aandahl, teknisk arkitekt i Norsk helsenett.

Prosjektet utlyste en konkurranse i juni i regi av StartOff, et statlig rammeverk hvor oppstartsmarkedet inviteres til å løse offentlige virksomheters behov. Prosjektet søkte etter en løsning som kan gjøre det enklere for familier til barn med sammensatte behov å finne frem i jungelen av informasjon. Videre ønsket prosjektet å utforske mulighetene til å samarbeide med oppstartsmarkedet for å få praktisk erfaring med kunstig intelligens.

- Konkurransen vekket stor interesse og prosjektet mottok idéskisser fra 21 ulike leverandører. Append Consulting gikk seirende ut av konkurransen, og i høst har prosjektet samarbeidet med dem om å bruke kunstig intelligens for å tilrettelegge relevant informasjon for familier, sier Julie Aleksandersen. Hun er prosjektleder i Norsk helsenett (NHN), et IKT-selskap som leverer digitale tjenester og infrastruktur til helsesektoren. NHN er samarbeidspartner med Helsedirektoratet og i dette prosjektet benyttes blant annet NHNs ressurser for å realisere den tekniske løsningen som skal utvikles (MVP).

Dette er videoen vi brukte da vi utlyste konkurransen i samarbeid med StartOff.

Utfordringer på løpende bånd

Tidlig i prosjektperioden var hypotesen at informasjon kunne samles inn fra relevante offentlige aktører ved hjelp av APIer. Etter hvert som prosjektet jobbet mer med det tekniske konseptet dukket flere og flere problemstillinger opp.

Konseptet som var basert på API-er viste seg etter hvert å bli svært utfordrende å realisere. - Vår kartlegging viser at de færreste har etablert APIer som kan brukes til datautveksling. I tillegg er det ingen standardisert måte disse APIene er strukturert på. Her så vi en stor utfordring med tanke på implementeringen, sier Svein.

Prosjektet støtte på en ytterligere utfordring. Gjennom dialog med redaktørene, kom det tydelig frem at redaktørene har et sterkt eierskap til eget innhold.

Løsningen er ment å innhente og oppsummere informasjon fra ulike kilder, innen forskjellige sektorer, som et svar når en innbygger søker etter informasjon innenfor et tema. - Redaktørene ønsker kontroll på sitt innhold og mener de mister kontroll over informasjonens betydning hvis deres innhold blir “smeltet sammen” med innhold fra andre. Dette ble en aha-opplevelse for oss, og det førte til at vi måtte se på konseptet med et nytt blikk, sier Svein.

På venstre rad: Endre Krohn og Daniel Schiøtz (Append Consulting), Julie Aleksandersen (NHN), Natale Hugvik (NHN). På høyre rad: Svein Aandahl (innleid av NHN), Elin Synnøve Berger (NHN), Tonje Sleire (NHN) og Lilia Amundsen (innleid av Hdir).

Plutselig snakker alle om kunstig intelligens

Parallelt med utfordringene lanserer Open AI sin versjon 4 av ChatGPT og plutselig snakker alle om kunstig intelligens (KI). - Vi følte sterkt at dette kunne åpne opp et mulighetsrom, og vi bestemte oss for å utforske KI ved hjelp av StartOff. Den nye hypotesen er at vi ved hjelp av KI kan skape en vesentlig bedre løsning for å innhente og oppsummere informasjon, konstaterer Svein.

- Å samarbeide med Append Consulting har vært en spennende og lærerik prosess. I tillegg er det svært motiverende å jobbe med helt ny teknologi. Vi må virkelig jobbe på for å henge med i svingene. Studentene fra Trondheim er helt i front når det gjelder KI og det oppstår en spennende dynamikk i prosjektgruppa når vi samarbeider på tvers av geografi, erfaring, alder og fagdisipliner. Mangfoldet og spennet i gruppa er stort, noe som til tider kan være utfordrende, men vi har sterk tro på at det er det som skal til for å lage den beste løsningen, forteller Julie.

Samler all relevant info ved hjelp av KI

Append Consulting er et konsulentselskap utsprunget fra studentmiljøet ved NTNU. Selskapet ble etablert i 2022 og de har spesialisert seg på kunstig intelligens. På nyåret vil Append Consulting ha klar en teknisk demo av sin løsningsskisse. Da kan prosjektet teste konseptet med å hente inn artikler fra utvalgte offentlige aktører, og oppsummere svar på spørsmål innenfor et gitt emne ved hjelp av KI.

Løsningen fra Append Consulting vil inngå i en større MVP som prosjektet i stort skal levere sommeren 2024.

Studentene synes utfordringen fra StartOff og prosjektet ETI er interessant. - Vi deltok i konkurransen fordi vi så muligheter til å utgjøre en reell forskjell for målgruppen ved bruk av ny og svært spennende teknologi. Flere av teknologiene vi foreslo å bruke hadde ikke vært tilgjengelig i mer enn uker og måneder. Dette gjør at det er veldig spennende og utviklende for oss å bidra i prosjektet. Krysningen mellom KI og systemutvikling passer også ypperlig til vår kompetanse og erfaring, sier Daniel Schiøtz, masterstudent og daglig leder i Append Consulting.

Frihet til å utforske ny teknologi i StartOff

Daniel synes det beste med arbeidsformen i StartOff-prosjektet, er at de leverer løsningen fra ende til ende med fullt ansvar. - Det gir oss frihet til å utforske ulike retningsvalg, og forbedre KI-teknologien løpende for et best mulig resultat. Samtidig har vi aktiv tilgang til domenekunnskap hos Helsedirektoratet og deres samarbeidspartnere, og god kommersialiseringshjelp i StartOff, som til sammen gjør at alt ligger til rette for at vi kan levere godt, sier Daniel.

Inspirerende prosjekt

Svein Aandahl har som teknolog jobbet med digitalisering i mer enn 20 år, men har aldri deltatt i et prosjekt med så høy kompleksitet, usikkerhet og stort spenn.
- Her får jeg jobbe helt fra kodenivå til politisk ledelse. Det er utfordrende, lærerikt og givende! Det er radikal innovasjon vi driver med, og vi har en eksperimentell tilnærming hvor vi jobber med ulike spor. Vi lærer underveis og forkaster de sporene som ikke fører frem. sier han.

Det er få andre prosjekter i Norge som kan vise til tilsvarende erfaring og modenhet. Vi opplever stor interesse i offentlig sektor og forskningsmiljøer med vårt use case.

- I det tverrsektorielle landskapet møter vi mange ulike aktører. Vi har ulik bakgrunn og ulike perspektiver, men vi erfarer at vi er flere som jobber mot å løse de samme utfordringene. Det er mange ildsjeler der ute som ønsker å utgjøre en forskjell. Hvis flere søker sammen vil man kunne skape en bedre arena for innovasjon og få løst flere av de tverrsektorielle utfordringene.

Forrige
Forrige

2023 – et dynamisk år for Alvorlig sykt barn

Neste
Neste

Kartleggingsverktøyet