57 millioner til "Enklere tilgang til informasjon"

Alvorlig sykt barn har fått 57 millioner kroner fra Medfinansieringsordningen til prosjektet "Enklere tilgang til informasjon". – Dette er et godt tverretatlig prosjekt med stor nytteverdi for sluttbruker, sier Birgitte Yttri, fungerende avdelingsdirektør for sammenhengende tjenester og livshendelser i Digitaliseringsdirektoratet.

StimuLab-prosjektet som ble avsluttet i desember 2021, avdekket mange aktuelle tiltak livshendelsen kunne ta tak i. Prosjektleder for livshendelsen, Line Borgvin Hansen, forklarer kort hvorfor Enklere tilgang til informasjon (ETI) ble valgt.

– For det første er det krevende for målgruppen vår å finne relevant og oppdatert informasjon om det de lurer på. Ofte er informasjonen mangelfull og inkonsekvent, og de blir usikre på hvilken informasjonskilde de kan stole på. For det andre vil ETI gi oss kunnskap om hvordan vi kan samarbeide om å dele informasjon på tvers av stat og kommune, og hvilke rammebetingelser som må på plass for å få dette til. I Helsedirektoratet har vi allerede god erfaring med å jobbe strukturert med innhold, og kan dermed bygge videre på nyttig erfaring og kompetanse.

Fikk støtte fra Medfinansieringsordningen

Medfinansieringsordningen forvaltes av Digitaliseringsdirektoratet på vegne av Kommunal- og distriktsdepartementet. Digitaliseringsdirektoratet har også ansvar for koordinering av livshendelsene. – Grunnen til at vi søkte på denne ordningen er at livshendelsene er prioritert som mottaker av ordningen, og er den eneste mulige finansieringskilden livshendelsen har per nå, forteller Borgvin Hansen.

Det er flere grunner til at ETI fikk støtte fra Medfinansieringsordningen. – Dette er et delprosjekt som har sprunget ut fra en brukerorientert og innovativ prosess med StimuLab. Det er viktig å se informasjon til innbygger på helhetlig vis, og i sammenheng. Vi anser dette som et godt tverretatlig prosjekt med stor nytteverdi for sluttbruker, forklarer Yttri.

To animerte personer - illustrasjon for prosjektet ETI

Hva skal komme ut av "Enklere tilgang til informasjon"?

Det er store ambisjoner og forventninger til det det første prosjektet som kommer inn i porteføljen til Alvorlig sykt barn. - Målet med ETI er å gi familier enkel tilgang til relevant og oppdatert informasjon. På den måten kan de redusere tiden de bruker på å lete etter informasjon, og heller bruke tiden sin på omsorg og økt livskvalitet. I brukerundersøkelsen så vi at foresatte i gjennomsnitt bruker 22 timer på å finne informasjon, og dette tallet skal vi redusere, sier Borgvin Hansen.

- Vi har forventninger om at dette prosjektet vil gjøre det lettere for alle som har et alvorlig sykt barn. Med dette prosjektet er vi ett skritt nærmere en løsning hvor innbyggerne får den hjelpen de trenger, når de trenger det, sier Yttri.

Hva skjer fremover?

Prosjektet har gjennom Medfinansieringsordningen fått 57 millioner kroner som skal fordeles over 3 år. - I løpet av de neste tre årene skal vi bygge en løsning basert på brukerbehov. Vi tenker stort og starter smått. For å få dette til vil vi være i regelmessig dialog med familier og tjenesteutøvere for å sikre at vi levere løsninger som oppleves som nyttige. Jo flere innholdseiere som tar i bruk løsningen, jo mer innhold kan tilgjengeliggjøres for familiene. Dette betyr at innholdseierne må jobbe på en litt annerledes måte enn de gjør i dag, men de vil også oppleve å få mer kontroll på eget innhold samtidig som de kan ta i bruk innhold fra andre innholdseiere. Dette vil redusere tid brukt på innholdsproduksjon og oppdatering av innhold. I tillegg vil det sikre at informasjonen til enhver tid er oppdatert, forklarer Borgvin Hansen.

Essensielt å samarbeid med andre

Livshendelse Alvorlig sykt barn er bevisst på at det ikke skal skapes siloer innen hver livshendelse, og søker hele tiden samarbeid med andre virksomheter som jobber med lignende løsninger. – Vi samarbeider med alt fra akademia, statsforvaltere, interesseorganisasjoner og andre viktige aktører innen stat og kommune. Vi er dessuten opptatte av bred forankring hele veien, sier Borgvin Hansen.

Digitaliseringsdirektoratet har lagt merke til at prosjektdeltakerne i Alvorlig sykt barn er opptatte av å få oversikt over andre lignende prosjekter, ikke minst etablere nyttige samarbeid.

- Enklere tilgang til informasjon» ses i sammenheng med andre livshendelsers arbeid knyttet til helhetlig informasjon til innbygger. Livshendelsen Alvorlig sykt barn har delt raust av sin kunnskap i arbeidet med livshendelsen, og har tråkket opp noen stier for arbeidet med og i de andre livshendelsene. Det skal de ha ros for, avslutter Yttri.

Ta gjerne kontakt med oss om du mener dette er relevant for din virksomhet 🙌

Les mer om Enklere tilgang til informasjon

Forrige
Forrige

Bli kjent med Alvorlig sykt barn på EHiN

Neste
Neste

Samarbeid, dialog og tillit = suksess