D-box samler innsikt fra KI-prosjekter
15. oktober hadde Alvorlig sykt barn innlegg på årets siste D-box nettverksmøte hvor kunstig intelligens (KI) stod på dagsorden. Spørsmålet for dagen var: Hvordan forholder vi oss til KI og hvordan bruker vi det?
Formålet med nettverksmøtet var å få et bilde av dagens situasjon når det gjelder KI, spesielt praktisk bruk og reguleringer. Ikke minst ønsket man å dykke ned i forståelsen av KI på individnivå, organisasjonsnivå og samfunnsnivå. Dagen ble innledet av Joakim Formo, førsteamanuensis fra Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo (AHO), som viste en modell som beskriver hvordan “forståelse” kan utvikles på ulike måter.
Tre KI-prosjekter fra offentlig sektor
Lene Eriksen Abrahamsen, programleder for ASB, representerte KI-prosjektet “Enklere tilgang til informasjon (ETI)”. Skatteetaten viste hvordan de ved hjelp av maskinlæring får hjelp til arkivering. Sist men ikke minst fortalte Politiet hvordan de klarer å bekjempe seksuelle overgrep ved bruk av ansiktsgjenkjenning (maskinlæring og deep learning).
Fortsatt en lang vei å gå
Gjennom arrangementet kom det mange verdifulle innspill fra deltakerne. Eksempelvis stilte flere spørsmål til hvordan vi kan unngå at offentlige aktører utvikler egne løsninger som går i ulike retninger, fremfor at forvaltningen heller samarbeider for å skape synergier på tvers.
Videre drøftet forsamlingen juridiske og etiske utfordringer knyttet til KI, samt utfordringer og begrensninger ved selve teknologien.
ETI-prosjektet ser eksempelvis at teknisk vedlikehold av en KI-løsning er mer sammensatt og kostbart enn for tradisjonelle løsninger.
Les D-box sin artikkel som oppsummerer arrangementet på en ideell god måte.