Samarbeid, innsikt og energi på “knytte sløyfe-dagen”

26. mars samlet vi representanter fra kommuner, statsforvaltere og direktorater i Trondheim for å «knytte tilbakemeldingssløyfen» på tvers av nivåer og sektorer. Målet var å dele funn og ideer fra Stimulab-prosjektet, bygge relasjoner og stake ut videre kurs i arbeidet med livshendelsen Alvorlig sykt barn.

Hvordan kan vi styrke statsforvalterens rolle som bindeledd i en tverrsektoriell tilbakemeldingssløyfe så tilbakemeldinger fra barn og unge med behov for sammensatte tjenester og deres familier, kan formidles til premissgivere i forvaltningen, bli ny politikk og komme familiene til gode?

Dette spørsmålet har vi jobbet med i Stimulabprosjektet "Systemdemonstrator: Eksperimentering med bedre og tverrsektorielle tilbakemeldingssløyfer mellom stat og kommune" i Livshendelsen alvorlig sykt barn, det siste året.

Kommunebilde

Kommunebilde er et spennende verktøy statsforvalterne bruker i kommunedialog. Eksperimentet med tverrsektorielt kommunebilde viste at oppfølging og måling av tverrsektorielt samarbeid er både mulig og hensiktsmessig, men at vi må ha med brukernes vurderinger for å vurdere kvaliteten og om en familie opplever at tjenestene faktisk «treffer» behovene deres.

Helhetlig kartlegging

Eksperimentet med helhetlig kartlegging viste oss at økt nærhet til brukernes erfaringer kan endre perspektiver og prioriteringer hos beslutningstakere. Samtidig ser vi at helhetlige kartlegginger presenterer nye utfordringer for arbeidet i kommunen. Kartleggingsverktøyet er allerede i aktiv bruk i Flekkefjord. Basert på tilbakemeldinger i prosjektet og fra deltakerne på samlingen, ser vi et stort potensial for videreutvikling av helhetlig kartlegging – både for bruk med familier, blant tjenesteytere og potensielt også inn i den tverrsektorielle delen av kommunebildet.

Bildetekst: Det ble en innholdsrik dag❣️ Foto: Thomas Haugen Koonce, Helsedirektoratet (Klikk på bildene for å bla)

Relevant forskning

Forsker Jan Tøssebro fra NTNU ga oss innblikk i pågående forskning på lovendringene for bedre samarbeid mellom velferdstjenester. Foreløpige funn er at familiene ikke opplever store endringer – utover at barnekoordinator er innført. Familiene opplever frustrasjon i møtet med systemet, og tjenestene strever med å få til samarbeid i praksis. Forskningen pågår i perioden 2022–2027.

Sløyfespillet

Deltakerne fikk også oppleve kompleksitet på forskjellige måter. Adeline Hvidsten og Sarit Youdelevich, fra Høyskolen Kristianias forskningsprosjekt Playful Systems, kastet seg rundt og utviklet sløyfespillet, en variant av stigespillet, for samlingen. Målet i spillet var å få ideene fra prosjektet – tverrsektorielt kommunebilde og helhetlig kartlegging – til å bli ny nasjonal politikk som kan komme familiene til gode.

Funn fra prosjektet ble sjansekort og stiger i spillet, for eksempel:

• «Det er straks valg, og ditt direktorat har fått et hasteoppdrag. Prosjektet legges på is. Stå over en runde.»

• «Statsforvalter får midler fra programfinansiering til utvikling av tverrsektoriell evaluering. Rykk fire felter frem.»

• «Du oppdager at det ikke er gjort noen evaluering av om tjenestene familien mottar faktisk virker for dem. Gå tilbake fem felt!»

Spillet var effektfullt og skapte gode samtaler rundt bordene.

«Refleksjonsspørsmålene i spillet var veldig gode – og at vi satt på tvers av forvaltningsnivåer og diskuterte dette, det hadde en stor verdi i seg selv,» ble det sagt i en pause.

Testversjon av ETI

Deltakerne fikk også prøve en testversjon av ETI, en KI-basert løsning som sammenstiller offentlig informasjon relevant for familier med barn med behov for sammensatte tjenester. De fikk se det tverrsektorielle kommunebildet og stille spørsmål til underdirektør Margrethe Taule og seniorrådgiver Stule Lund fra Statsforvalteren i Trøndelag om erfaringene deres. Barnekoordinator Sophie Bouffard fra Flekkefjord kommune viste frem kartleggingsverktøyet og delte erfaringer.

Bildetekst: Flere øyeblikksbilder fra dagen.📸 Foto: Thomas Haugen Koonce, Helsedirektoratet (Klikk på bildene for å bla)

Tillitstårnet

Vi hadde med oss Tillitstårnet som er utviklet av Eirik Torvik Fidjeland og studentgruppen hans ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Tårnet ble tilpasset Tilbakemeldingssløyfen slik at kommunen, statsforvalteren og direktoratet/departementet skulle få en god idé – illustrert av en lyspære – som skulle leveres fra førstelinjen i kommunen opp til regjeringen. En vanskelig oppgave, men den skapte ny innsikt og gode samtaler. Takk til Eirik, som på vegne av gruppen tok med seg tårnet til Trondheim.

Bildetekst: Paneldebatten med refleksjoner.📸 Foto: Thomas Haugen Koonce, Helsedirektoratet (Klikk på bildene for å bla)

Panelsamtale

Dagen ble avrundet med gode refleksjoner fra et panel på tvers av sektorer og nivåer, godt ledet av programleder for livshendelsen, Lene Abrahamsen:

• Sophie Bouffard, barnekoordinator i Flekkefjord kommune

• Espen Sjøvoll, avdelingsdirektør, Sammenhengende tjenester og Livshendelser, Digitaliseringsdirektoratet

• Ellen Margrethe Carlsen, avdelingsdirektør, Barne- og ungdomshelse, Helsedirektoratet

• Margrethe Taule, underdirektør, Statsforvalteren i Trøndelag

• Atle Teksum, direktør Avdeling for barnehage- og skolemiljø, Utdanningsdirektoratet

Tusen takk til alle som bidro til å skape en spennende og veldig nyttig dag!❤️

Forrige
Forrige

Barnet har fått navn

Neste
Neste

Status “Tilbakemeldingssløyfe”